Hej sjuor!

På lektionen i dag gick jag igenom den här Keynoten: Argumenterande text

Här finns en mall som du kan ta inspiration från: Mall för argumenterande text

Där står det hur en argumenterande text brukar vara uppbyggd. På lektionerna nästa vecka (v. 11) kommer vi att jobba med att skriva en argumenterande text utifrån kapitel 8 i Eldens hemlighet. Den ska skickas in senast fredag 16/3 (v. 11) kl. 20:00 men du får jobba med det på lektionerna på måndag och onsdag. Du får välja ett av de här tre alternativen att skriva om:

Alternativ 1
På s. 94 oroar sig Sofia för att ingen man skulle vilja gifta sig med henne när hon blir vuxen. Bestäm dig för om du tror att det är sant eller inte och skriv en argumenterande text om det. Ha 2-3 argument för din åsikt och bemöt eventuellt något motargument.

Alternativ 2
På s. 98 möter Sofia den gamle mannen Manuel som är blind. ”Hon undrade vad som var värst, att tvingas leva med ett par konstgjorda ben, eller att inte kunna se” (Eldens hemlighet s. 98). Vad tycker du är värst, att vara blind eller att leva med konstgjorda ben? Bestäm dig för vad du tycker och ge 2-3 argument för din åsikt. Bemöt eventuellt något motargument.

Alternativ 3
När Sofia överraskar mamma Lydia med att komma hem till byn berättar hon inte att hon saknar pengar till biljetten tillbaka till staden för att inte göra Lydia mer orolig. ”Sofia hade aldrig riktigt förstått varför vuxna människor alltid bekymrade sig inför problem som skulle uppstå först senare, en annan dag” (Eldens hemlighet s. 103). Bestäm dig för om du tycker att det är bra eller dåligt att tänka på problem som kommer att uppstå en annan dag. Ge 2-3 argument för din åsikt. Bemöt eventuellt något motargument.

Alternativen finns också i Google Classroom. Skicka in den färdiga texten där om du kommer in på Google Classroom.

/Erika N

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.